Пристрастявания – прием на захар

Все повече доказателства сочат тясна връзка между храненето и настроението.

През последните 10 години все по-голямо внимание се отделя на понятието „пристрастяване към храната“. В миналото терминът „пристрастяване“ е бил запазен за наркотиците, с които се злоупотребява, и е обхващал загубата на контрол върху консумацията, повишената мотивация за консумация и постоянната консумация въпреки отрицателните последици. Сега терминът се използва в по-широк смисъл, за да опише и поведенческите зависимости, известни още като „рутинни действия, които се предприемат обичайно, за да се постигне повтарящо се удоволствие – – въпреки очевидните отрицателни последици“. Предполага се, че лицата, които развиват хранителна зависимост, проявяват симптоми, аналогични на тези при наркоманиите, включително желание за „проблемни храни“, липса на засищане (необходимост от повече храна за задоволяване на желанието), ограничен контрол върху приема на храна, неуспешни опити за намаляване на приема.

Голяма част от изследванията, свързани с пристрастяващите свойства на храните, са насочени към захарта, което допринася за схващането, че пристрастяването към захарта е основната причина за пристрастяването към храните.

За разлика от много други разстройства, свързани с употребата на вещества или поведенчески натрапчиви идеи, пристрастяването към захарта често е лесно за откриване. Най-ясните признаци за пристрастяване към захарта са свързани с консумацията на големи количества храна или напитки, съдържащи захар. Лицето може да яде постоянно, да яде, за да се пребори със скуката, да стане хиперактивно и да се срине.

През 2016 г. изследователи установяват, че диетата с висок гликемичен индекс може да доведе до засилване на симптомите на депресия и умора.

Диетата с висок гликемичен индекс включва много рафинирани въглехидрати, като тези, които се съдържат в безалкохолните напитки, тортите, белия хляб и бисквитите. Зеленчуците, целите плодове и пълнозърнестите храни имат по-нисък гликемичен индекс.

Въпреки че здравословното хранене може да подобри цялостното настроение, хората с депресия трябва да потърсят медицинска помощ.

Задача

Намалете приема на рафинирана захар (например от десет лъжици на ден – във всичките ви напитки – на шест).